Zorg van DZN
DZN biedt passende ondersteuning aan jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Onze kracht is individuele, persoonlijke begeleiding. Kleinschalig, laagdrempelig en gericht op de eigen, persoonlijke doelen van de bewoners. We zijn oprecht nieuwsgierig naar wat hen drijft en wat ze nodig hebben. We hebben oog en begrip voor wat hen vormt. Of dat nu een migratieachtergrond is, genderidentiteit of subcultuur. Of iemands autisme, gezinssituatie of laaggeletterdheid.
Een cliënt die net even anders is dan anderen? Of die op andere plekken minder uit de verf komt? Kom maar op!
In persoonlijke gesprekken met bewoners helpen we hen om eigen doelen te stellen. Op het gebied van werk en opleiding en van persoonlijke ontwikkeling. De doelen leggen we vast in een individueel ondersteuningsplan. We bekijken regelmatig met bewoners of zij hun doelen halen. En of ze iets anders nodig hebben om te komen waar ze naartoe willen. De begeleiding is gericht op het bieden van stabiliteit en het kijken naar mogelijkheden zodat er gewerkt kan worden aan de toekomst. Op ieder moment van de dag, zeven dagen in de week kan er een beroep worden gedaan op de begeleiding.
Alle bewoners binnen DZN hebben hun eigen persoonlijke leefomgeving. Zo bieden wij studio’s en appartementen in verschillende maten met elk een eigen keuken, douche en WC. In de appartementen is de slaapkamer gescheiden van de keuken. Bewoners die stappen zetten naar meer zelfstandigheid kunnen uiteindelijk in aanmerking komen voor een eigen (huur)woning waarbij we de ondersteuning thuis aanbieden.
Wij geloven dat het leven continu in beweging is en niet altijd loopt zoals je wilt. Hier spelen wij op in, met verschillende locaties die ingericht zijn om bewoners te helpen op verschillende momenten in het leven.
Als je al een woning hebt. kan DZN de begeleiding ook bij je thuis aanbieden in de vorm van een volledig pakket thuis (vpt) of een modulair pakket thuis (mpt). Je begeleider komt dan langs op afspraak. Samen wordt er gekeken naar welke hulp nodig is.
DZN hanteert een precieze beschrijving van de doelgroep. Hiermee geven wij de grenzen van onze zorgverlening aan. De gedachte hierbij is dat we passende zorg willen bieden. DZN richt zich specifiek op jongvolwassenen die behoefte hebben aan (al dan niet cultuursensitief) maatwerk. Wij zijn ervan overtuigd dat met de juiste ondersteuning onze bewoners op termijn meer zelfstandigheid aan kunnen. Daarnaast geloven wij dat de kleinschaligheid, flexibiliteit en laagdrempeligheid van DZN het accepteren van zorg en ondersteuning eenvoudiger maakt.
Wij bieden momenteel zorg aan mensen met de volgende indicaties:
- 3,4,5,6-VG
- 1,2,3-LVG
- 4-LG
- GGZ wonen 1,2,3 (Wmo of Wlz)
Als er geen sprake is van een indicatie kunnen wij helpen bij een eventuele aanvraag.
Personen die voldoen aan een van de volgende criteria kunnen helaas niet bij DZN terecht voor zorg:
- minderjarig (<18 jaar);
- actief harddrugsgebruik;
- psychische problematiek;
- zorgdrager van een kind of in verwachting van een kind;
- cliënten met een Rechtelijke Machtiging (RM) of in bewaarstelling (IBS);
- cliënten die verpleegkundige zorg (verpleging) zoals aangegeven in de WLZ nodig hebben.
Binnen Directe Zorg Nijmegen bieden wij zorg op maat. Wij zullen alle aanmeldingen dan ook serieus beoordelen. We kijken daarbij over grenzen en buiten de gebaande paden. Gezien de aanwezige expertise binnen onze organisatie, hanteren we echter wel een aantal exclusiecriteria. Zo kunnen wij mensen die (hard)drugsverslaafd zijn of overmatig middelen gebruiken niet goed ondersteunen. Ook is onze organisatie niet ingericht op fysieke agressie, ernstige psychiatrische ontregeling (bijvoorbeeld psychose, persoonlijkheidsproblematiek) en suïcidaliteit. Hetzelfde geldt voor delinquent gedrag en voorliggend zeer ernstige traumaproblematiek. Ook cliënten met eetstoornissen en seksueel grensoverschrijdend gedrag kunnen wij niet begeleiden. Tot slot zijn wij niet ingericht op minderjarigen (dus ook geen inwonende minderjarige kinderen) en mensen met een IQ < 55.